Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola

1151 Budapest XV., Fő út 70.
Telefon/fax: (1) 307-6423, (1) 307-7333
OM azonosító: 035248

Felvételi tájékoztató

Tisztelt Szülők!


Tudjuk, hogy nagy gondot jelent az iskolaválasztás gyermekeik számára, ezért segíteni szeretnénk Önöknek iskolánk bemutatásával. Tájékoztatónk célja, hogy megismertessük Önökkel a gimnáziumunkban folyó nevelő-oktató munkát.


Az 1878-ban alapított magángimnázium utóda a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola Rákospalota csendes, jó levegőjű zöldövezetében, parkosított környezetben található. A gimnázium könnyen és jól megközelíthető Újpestről a 96-os, 104-es, 170-es, 196-os és 196A-s, a Bosnyák térről a 124-es és 125-ös, az Örs Vezér térről a 231-es, Káposztásmegyerről a 296-os, továbbá a város belső kerületeiből az 5-ös, 25-ös és 225-ös autóbuszokkal. Iskolánk a XV. kerület legrégebbi középfokú oktatási intézménye, mely a 2013/2014-es tanévben ünnepeli fennállásának 135. évfordulóját.


Jelenleg hatévfolyamos, ötévfolyamos és négyévfolyamos osztályaink vannak. Kilencedik évfolyamban indítunk táncművészeti szakközépiskolai csoportot.
Tanulóinknak lehetőségük van az ECDL vizsga letételére.
Az önkormányzat támogatja a nyelvvizsga megszerzését, a nyelvvizsga díját visszafizeti.
A gimnázium tíz tárgyból biztosít diákjainak emelt szintű érettségi felkészítést.


Tanórán kívüli lehetőségek: délután különböző szakkörök és szabadidős programok állnak diákjaink rendelkezésére. Működik rajz-szakkör, dráma-kör, énekkar, természetjáró-kör. Az iskolai DSE keretében sokféle sportolási lehetőség van. Télen sítúrát szerveznek tanáraink. Vízitúra szakosztályunk minden nyáron 10-10 napos túrát szervez.
Hagyományaink között szerepelnek a minden évben megrendezett bálok. Elsőseink köszöntésére a Gólyabál, végzős diákjaink tiszteletére a Szalagavató bál, valamint a vidám hangulatú Farsangi bál. Minden tanév kiemelkedő rendezvénysorozata a Dózsa Napok.


Az iskola légkörét a közvetlen tanár-diák kapcsolat jellemzi, melynek alapja a kölcsönös tisztelet és követelmény. Tantestületünk jelentős része volt diákjainkból áll.


A 2014/2015-ös tanévben hat évfolyamos, négy évfolyamos gimnáziumi osztályok (emelt óraszámú testnevelés, emelt óraszámú történelem, drámatagozat, általános tantervű képzés), nyelvi előkészítő osztályok, és táncművészeti szakközépiskolai osztály indítását tervezzük.
Az iskolánkban választható idegen nyelvek: angol, francia, latin, német, olasz, orosz.


Négy évfolyamos emelt óraszámú testnevelés, emelt óraszámú történelem, drámatagozatos és általános tantervű csoportokat indítunk. Mind a négy csoportba a felvehetők száma 16-16-16-16 fő.


Nyelvi előkészítő osztályt indítunk angol-német és angol-olasz nyelvekből. A nyelvi órák száma: az első nyelvből heti 12 óra, a második nyelvből heti 6 óra. A felvehetők száma csoportonként 16 fő.


Hat évfolyamos osztályokban angol, német nyelvek közül választhatnak a kisdiákok. A felvehetők száma 28-30 fő.


Táncművészeti szakközépiskolai osztályba felvehetők száma:

Kortárs-, modern táncos (54 212 07 0010 54 02): 16 fő
Színházi táncos (54 212 07 0010 54 04): 16 fő


A pontszámítás módja és felvételi rangsor kialakításának elvei

Az általános iskolából hozott eredmény: az általános iskola 5., 6. és 7. év végi eredmények, valamint a 8. osztály félévi eredménye alapján számított pontok. A hat évfolyamos képzésre jelentkezőknek az 5. év végi és a 6. félévi eredményét vesszük figyelembe. Öt tárgyból (magyar nyelv, magyar irodalom, idegen nyelv, történelem, matematika) az elérhető maximális pontszám: 100 pont.
Összesítve 25%-ot ér.

A központi írásbelin elért eredmény anyanyelvből és matematikából, az elérhető pontszám: 100 pont.
Összesítve 50%-ot ér.

A szóbeli felvételin, valamint a gyakorlati felvételin elért eredmény alapján az elérhető pontszám: 100 pont.
Összesítve 25%-ot ér.

A három részértékből elérhető maximális eredmény: 100%


Kedvezmény vagy mentesség az írásbeli vizsgán

A felvételi jelentkezési lapon kérjük jelölni, ha kedvezményt kérnek a felvételi feladatlapok megírása kapcsán. Kedvezményt kétféleképpen adunk:

Figyelem! Bármilyen kedvezmény kérésekor a jelentkezési laphoz mellékelni kell a kérést alátámasztó nevelési tanácsadó szakvélemény másolatát, és a szülői kérelmet.


Rangsorolás a kiírt követelmények teljesítése alapján elért pontszámok szerint.
Ha több felvételiző azonos pontszámot ér el, a törvényi előírásoknak megfelelően a hátrányos helyzetű tanulók előnyt élveznek.
Fontosnak tartjuk a családok elkötelezettségét intézményünk iránt, így előnyt élveznek akiknek szülei vagy testvére iskolánkba járt, illetve jár. Ugyanezeket az elveket valljuk, ha belsős jelentkezés esetén alakul ki pontazonosság.

Előkészítő tanfolyamok az október 14-i héten indulnak magyar nyelvből és matematikából hatodikos és nyolcadikos diákok számára. Csak nyolcadikosoknak előkészítőt szervezünk angol és német nyelvből, történelemből és testnevelésből. A tanfolyamok február közepéig tartanak (15 hét).
Jelentkezési határidő: október első és második hete. A tanfolyam INGYENES. A táncművészeti képzésre jelentkezők a "Palota" táncművészeti egyesületnél érdeklődjenek az előkészítőről. A drámatagozat iránt érdeklődőknek az Identitás Színházi Műhely tanárai szerveznek előkészítőt.

Szülői tájékoztató a leendő elsősök szüleinek, és az érdeklődő gyerekeknek:

2013. október 4., 17:00
2014. január 10., 17:00
Tisztelt Szülők!


Várjuk jó tanulmányi eredményt elért, jó képességű, továbbtanulni szándékozó gyermekeiket!

A Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola tantestülete nevében

Gertner Hajnalka sk.
igazgató